( Vrtulniky.sk,  7)

Armádny vrtuľník Mi-17 pri hasení požiaru bambi vakomV týchto dňoch uplynie rok od lesného požiaru v Slovenskom raji v lokalite Koč neďaleko obce Hrabušice. Pri tejto akcii pomáhali aj armádne a súkromné helikoptéry. Už od prvých dní boli na hasenie lesného požiaru v Národnom parku Slovenský raj nasadené vrtuľníky ministerstva obrany a súkromných firiem Air Transport Europe a TECH-MONT Helicopter Company. Hasiči si blízko požiaroviska pripravili nádrž s vodou, odkiaľ ju čerpali do bambi vakov. Príčinou lesného požiaru v Slovenskom raji bol s najväčšou pravdepodobnosťou úder blesku do stromu.

Armádne Mi-17

Pri likvidácii požiaru v obci Hrabušice pomáhali hasičom tri vrtuľníky Mi-17 Armády SR. Od nedele 22. júla 2007 do soboty 29. vykonali tieto vrtuľníky spolu 906 letov a nalietali 141 letových hodín. Na hasenie lesného požiaru bambi vakmi použili takmer 1,5 milióna litrov vody.

Mi-8 – ATE

Posádka vrtuľníka Mi-8 (ATE) prerušila práce v Oraviciach a letela na pomoc hasičom. Keďže absentovala dohoda o úhrade nákladov, vedenie spoločnosti rozhodlo, že tri letové hodiny v hodnote približne 205-tisíc Sk, z nich dve pri hasení požiaru a jednu pri presune vrtuľníka z Oravíc, venuje spoločnosť ATE ako sponzorský dar Slovenskému raju. Požiar v Slovenskom raji hasila posádka ATE Poprad na vrtuľníku Mi-8T OM-EVA s menom Kristína.

Hasenie vrtuľníkmi na Slovensku

Na Slovensku sú v súčasnosti len dve súkromné firmy, ktoré disponujú leteckou technikou schopnou účinne pomôcť pri hasení lesných a iných rozsiahlych požiarov – Air Transport Europe a TECH-MONT Helicopter company. Otázne je postavenie spoločnosti UT Air, ktorá deklaruje, že hasenie požiarov dokáže zabezpečiť. Okrem toho ešte prednedávnom neexistovala zmluva medzi štátom a súkromnými spoločnosťami o hasení požiarov. Hlavné slovo majú teda armádne vrtuľníky.

Fakty o požiari v Slovenkom raji

Hlásenie o lesnom požiari v Slovenskom raji v lokalite Koč dostali hasiči v nedeľu 22. 7. 2007 o 14:57. Požiar vznikol v katastri obce Vernár. Požiar zasiahol aj približne dva hektáre v Národnej prírodnej rezervácii Sokol. V ťažko dostupnom a skalnatom teréne sa pozemnou technikou k požiarovisku nedalo vôbec dostať. Nasadenie vrtuľníkov niekoľko dní komplikoval aj silný vietor. Dohasovanie pomocou genfo viest, ručného náradia a jazierkovým systémom hasenia trvalo až do 31. júla, kedy bol požiar definitívne zlikvidovaný.

Fotky

Zdroj fotografií: www.24hod.sk a www.topky.sk.
Hasenie požiaru v Slovenskom raji 2007Hasenie požiaru v Slovenskom raji 2007Hasenie požiaru v Slovenskom raji 2007Hasenie požiaru v Slovenskom raji 2007Hasenie požiaru v Slovenskom raji 2007Hasenie požiaru v Slovenskom raji 2007

Kristína, ATE, Mi-8T, OM-EVA

Helikoptéra Kristína, Air Transport Europe (Mi-8T, OM-EVA) pomáha hasiť požiar v Slovenskom raji.
Vrtuľník Kristína, ATE, Mi-8T, OM-EVAVrtuľník Kristína, ATE, Mi-8T, OM-EVA

Autor: Vrtulniky.sk

Tento príspevok bol vytvorený 16.7.2008 a aktualizovaný 3.7.2020. Pozrite si ďalšie príspevky autora Vrtulniky.sk.


Ekonomická poradňa

  1. Franzz

    Akým vrtuľníkom hasila ATE?

  2. Holkin

    Agustou?

  3. Sam

    Hasili vtedy aj niektorí z chlapcov, čo zahynuli pred týždňom?

  4. Helico

    Ano hasili chlapci moji zlati!!!! Uz im je dobre…..

  5. Helico

    Bol tam Rolko a Bohusko…..Ti tam ostali, Majer bojuje!!!!!

  6. Vlasta

    Helico, tak teď tomu nerozumím. Jak to myslíš, že tam zůstali?

  7. Vlado

    No pokiaľ sa nemýlim ani na jednej fotke nie je Agusta pretože Agusta je vrtuľník určený pre rýchly prevoz ľudí do nemocnice alebo na pomoc v horách.A nie na práce typu hasenie lesných požiarov.Na fotkách sú vrtuľníky Mi-8 od spoločnosti Ate.

Pridaj komentár

Komentár sa zobrazí až po schválení.