(, EuroEkonóm.sk ,  6)

Základnou podmienkou efektívneho fungovania podniku je čo najlepšie využívanie majetku, ktorí vlastní. V oblasti dlhodobého majetku sa podnik musí snažiť vzhľadom na veľké objemy investícií v ňom viazané, ako aj na možnosť jeho rýchleho morálneho zastarania, ho využiť čo najlepšie, v čo najkratšom čase získať z neho čo najväčší podnikateľský prínos.

Využívanie dlhodobého majetku závisí od:
– objemu času, počas ktorého sa DM využíva,
– využitia výkonnosti (výrobnosti) DM.

Využitie DM v určitom čase nazývame extenzívnym (časovým) využitím, využitie výkonnosti DM nazývame intenzívným (výkonovým) využitím. Celkové (integrálne) využitie DM je súčinom extenzívneho a intenzívneho využitia.

Autor: EuroEkonóm.sk

Tento príspevok bol vytvorený 31.3.2008. Pozrite si ďalšie príspevky autora EuroEkonóm.sk.

Už ste čítali?


Ekonomická poradňa

  1. Adam Jan

    Čo znamená extenzívne a intenzívne využitie dlhodobého majetku?

  2. Aneta

    Extenzívne využitie sa týka objemu času, počas ktorého sa dlhodobý majetok využíva, zatiaľ čo intenzívne využitie sa odvoláva na využitie výkonnosti alebo výrobnosti dlhodobého majetku.

  3. Martina

    Ako technologický pokrok ovplyvňuje extenzívne a intenzívne využitie dlhodobého majetku?

  4. Jana

    Technologický pokrok môže zlepšiť intenzívne využitie zvyšovaním efektivity a výkonu majetku, zatiaľ čo extenzívne využitie môže byť ovplyvnené potrebou dlhších alebo kratších prevádzkových cyklov.

  5. Marek Fischer

    Existuje riziko prehnanej závislosti na technologickom vylepšení dlhodobého majetku?

  6. Milan

    Áno, existuje riziko, že prehnaná závislosť na technologickom vylepšení môže viesť k rýchlejšiemu morálnemu zastarávaniu a potrebe častejšej obnovy majetku, čo môže mať finančné a strategické dôsledky pre podnik.

Pridaj komentár