Minimálna trvanlivosť vs. dátum spotreby: Nie všetky potraviny patria do koša

0
Minimálna trvanlivosť vs. dátum spotreby: Nie všetky potraviny patria do koša

Minimálna trvanlivosť vs. dátum spotreby: Nie všetky potraviny patria do koša

Aj vám sa často stáva, že vyhadzujete potraviny len preto, že už prešli dátumom minimálnej trvanlivosti? Tento údaj je však skôr orientačný a nie je to isté ako dátum spotreby. Napriek tomu si to veľa ľudí mýli, čo často vedie k zbytočnému plytvaniu. Ako to teda je?

Pravda o minimálnej trvanlivosti a expirácii

Dátum minimálnej trvanlivosti (ozn. ako „minimálna trvanlivosť do“) uvádza, dokedy si potravina uchová svoju najvyššiu kvalitu. Spotrebiteľa teda informuje o tom, ako dlho si výrobok pri správnom skladovaní a neporušenom obale zachová čerstvosť, chuť a výživovú hodnotu. Po uplynutí tohto dátumu je možné, že sa zmení jeho chuť, vôňa alebo textúra, no v mnohých prípadoch je stále bezpečný na konzumáciu.

Na rozdiel od dátumu spotreby (ozn. „spotrebujte do“), ktorý sa týka najmä rýchlo sa kaziacich potravín, napríklad mäsa, rýb či čerstvých mliečnych výrobkov, a po ktorého uplynutí by sa výrobok už nemal konzumovať, je minimálna trvanlivosť viac o kvalite než bezpečnosti.

Podľa Európskej komisie aj EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) sú mnohé potraviny, ako sú cestoviny, ryža, čokoláda či konzervy, po dátume minimálnej trvanlivosti stále vhodné na konzumáciu, ak nevykazujú známky kazenia – napríklad neprirodzený zápach, pleseň, slizký povrch či zmenu farby. Na druhej strane, po dátume spotreby už nie je zaručená mikrobiologická bezpečnosť, a teda môže dôjsť k zdravotným rizikám.

Prestaňte plytvať potravinami

Záverom, dátum minimálnej trvanlivosti nie je dátum exspirácie. Neznamená, že potravinársky výrobok sa stane po ňom automaticky škodlivým. Vyhadzovanie potravín len kvôli tomu, že prešli dátumom trvanlivosti, je často zbytočné. Pri posudzovaní sa treba riadiť aj vlastnými zmyslami. Pozrite sa na ne zblízka, ovoňajte či trochu ochutnajte.

Dôležité je tiež plánovať dopredu. Vytvorte si napríklad týždenný jedálniček a nákupný zoznam presne podľa toho, čo potrebujete. Skontrolujte pritom aj zásoby v chladničke a špajze, aby ste nekupovali duplicitne. Vyhnite sa impulzívnym nákupom a nenechajte sa zlákať zľavami na potraviny, ktoré reálne nevyužijete. Pomôcť môže aj online nákup, napríklad na Košík.sk s doručením až k dverám, ktorý obmedzí pokušenie a ušetrí čas.

Zdroje a literatúra

  • Zdroj foto: liliya / Adobestock.com

Poradňa

Potrebujete radu? Chcete pridať komentár, doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥