( Vrtulniky.sk,  0)

Helikoptéra AgustaWestland GrandAgustaWestland s radosťou oznamuje, že firma Air Transport Europe spol. s r. o. (ATE) Slovensko, podpísala kontrakt na kúpu dvoch dvojmotorových vrtuľníkov typu „Grand light“ s opciou na ďalšie dva vrtuľníky. Tieto viacúčelové vrtuľníky budú využívané aj pri zásahoch Leteckej záchrannej zdravotnej služby a pri zásahoch v horách. Akt podpisovania kontraktu sa uskutočnil dňa 16. 7. 2008 počas leteckej show vo Farnborough vo Veľkej Británii, o ktorej sme písali v článku Farnborough International Airshow 2008. Objednávka vrtuľníkov AgustaWestland Grand light pre ATE znamená vstup tohoto najpredávanejšieho dvojmotorového vrtuľníka na slovenský trh.

Obnova flotily ATE

Podľa informácií od PhDr. Pavla Svetoňa, hovorcu ATE Poprad, predstavuje tento kontrakt prvý krok programu obnovy flotily spoločnosti Air Transport Europe spol. s r. o., ktorý je zameraný na splnenie prísnych prevádzkových požiadaviek a zlepšenie prepravných kapacít pri zásahoch. Air Transport Europe spol. s r. o. výberom typu Grand a existujúceho typu A109 K2 potvrdila dôveru k najpokročilejším dvojmotorovým vrtuľníkom spoločnosti AgustaWestland pre LZZS a zásahy v horách na svete. Táto objednávka znamená vstup najpredávanejšieho dvojmotorového vrtuľníka „Grand light“ najnovšej generácie na slovenský trh prevádzkovateľov vrtuľníkovej prepravy a pripojenie sa k ďalším zákazníkom a používateľom typu Grand pre LZZS a záchranu v horách v rozličných geografických a meteorologických podmienkach Európy.

AgustaWestland Grand

S najvyššou cestovnou rýchlosťou, výkonom kategórie „A/Trieda 1“ prevádzkových schopností za všetkých podmienok a s najväčšou a najkomfortnejšou kabínou v triede „ľahkých dvojmotorových“, vrtuľník typu Grand stanovuje nové štandardy na trhu vrtuľníkov tohto typu. Za účelom plnenia úloh pre VIP klientov, LZZS a záchranu v horách, AgustaWestland obdržala objednávky na viac ako 230 vrtuľníkov od 130-tich zákazníkov z takmer 30 krajín sveta. Verzia Grand, ktorá je určená aj pre LZZS a záchranu v horách, je založená na princípe modulov s pevným vybavením a rozličnými modulmi, ktoré môžu byť rýchlo nainštalované, alebo odstránené. Okrem toho, špecifický strop a špecifická podlaha kabíny boli navrhnuté pre možnosť inštalovania rozličných modulov pre LZZS a záchranu v horách. Oxygenerátor je umiestnený na ľavej strane kabíny a je schopný poňať až 4 kyslíkové fľaše (maximálna kapacita 2360 litrov). Prvotriedna cestovná rýchlosť typu Grand (259 km/hod) taktiež znamená dosiahnutie miesta zásahu o 20 % skôr, než konkurenčné typy vrtuľníkov, čo v praxi predstavuje ušetrenie nevyhnutného času na prevoz pacienta z miesta zásahu do najbližšej nemocnice, uvádza PhDr. Pavol Svetoň.

Air Transport Europe

Air Transport Europe spol. s r. o., založená v roku 1991, je Slovenským prevádzkovateľom vrtuľníkovej prepravy a špeciálnych leteckých prác, vrátane služieb pre LZZS a záchranu v horách, založenej na 24 hodinovej operačnej báze, 7 dní v týždni. Na základe licencie Ministerstva zdravotníctva ATE zabezpečuje služby pre LZZS a záchranu v horách na 5-tich zo 6-tich základní na Slovensku. Spolčnosť ATE je taktiež prevádzkovateľom služieb údržby, generálnych opráv, úprav a modernizácií, dodávok náhradných dielov a autorizovaného servisného centra pre vrtuľníky typu A109 K2.

Autor: Vrtulniky.sk

Tento príspevok bol vytvorený 3.8.2008 a aktualizovaný 3.7.2020. Pozrite si ďalšie príspevky autora Vrtulniky.sk.


Pridaj komentár

Komentár sa zobrazí až po schválení.