(, EuroEkonóm.sk ,  6)

Izolované hodnotenie rizika je postupom hodnotenia rizika, keď sa hodnotenie projektov rozkladá do dvoch komponentov. Prvý komponent je riziko projektu a druhým je jeho výhodnosť (zisk výnos) stanovená bez ohľadu na toto riziko, čiže stanový výhodnosť projektu akoby za istoty.

Ohodnotenie rizika projektov má potom najčastejšie podobu jednoduchého alebo váženého súčtu ohodnotenia faktorov rizika. V prvom prípade sa považujú všetky faktory za rovnako dôležité a posudzovaný projekt sa ohodnotí z hľadiska každého faktora rizika, a to pomocou určitej bodovej stupnice.

V prípade odlišnej významnosti faktorov rizika je potrebné stanoviť váhy týchto faktorov vyjadrujúcich ich odlišný význam z hľadiska ich vplyvu na kritéria hodnotenia. Celkové riziko projektu sa potom stanoví ako vážený súčet jeho bodových hodnotení z hľadiska jednotlivých faktorov rizika.

Výhodnosť (zisk, výnos) projektov možno posudzovať buď pomocou jediného kritéria, alebo niekoľkých kritérií hodnotenia. V prípade jedného kritéria je potrebné určiť očakávanú hodnotu tohto kritéria pre jednotlivé posudzované projekty. V prípade uplatnenie väčšieho počtu kritérií hodnotenia projektov možno dospieť k ohodnoteniu výhodnosti buď intuitívne a alebo možno použiť viackriteriálne hodnotenie, ktoré je analogické spôsobu ohodnotenia rizika projektu.

Celková výhodnosť projektu sa potom určí pomocou relácie jeho celkového rizika a výhodnosti stanovenej akoby za istoty. Prednosťou tejto metódy je jej jednoduchosť a pomerne menšia náročnosť na potrebné vstupné informácie.

Autor: EuroEkonóm.sk

Tento príspevok bol vytvorený 2.5.2008. Pozrite si ďalšie príspevky autora EuroEkonóm.sk.

Už ste čítali?


Komentáre

  1. Richard Jancansky

    Čo znamená izolované hodnotenie rizika?

  2. Martin Herbrik

    Izolované hodnotenie rizika rozkladá hodnotenie projektov na riziko a jeho výhodnosť, hodnotenú bez ohľadu na toto riziko.

  3. Ivan Tichy

    Je izolované hodnotenie rizika dostatočne komplexné na analýzu rizík?

  4. Dominik Mrazik

    Táto metóda ponúka jednoduchosť a menšiu náročnosť na informácie, ale môže nedostatočne zohľadniť prepojenia medzi rizikami.

  5. Pitch

    Ako sa mení prístup k izolovanému hodnoteniu rizika v kontexte neustále sa meniaceho podnikateľského prostredia?

  6. Jakub Granak

    V dynamickom prostredí môže byť potrebné metodiku prispôsobiť alebo doplniť o ďalšie analytické nástroje pre lepšie pochopenie rizika.

Pridaj komentár